Premijera predstave “Profesionalac”

poster-web

Srpsko pozorište Čikago, pri Srpsko-američkom muzeju Sveti Sava, premijerno je odigralo predstavu “Profesionalac”, 1. Februara 2014.

Podršku pri spremanju ove predstave pružio nam je lično pisac Dušan Kovačević, kome se ovom prilikom zahvaljujemo na tome što nam je omogućio korišćenje njegovog teksta bez ikakve naknade. Prenosimo i pismo koje nam je tom prilikom poslao:Poštovani Prijatelji,

Dragi zemljaci,

Želeo bih da Vas pozdravim uoči moje drame, Profesionalca, priče koju vi dobro poznajete iz vaših privatnih života u našoj lepoj zemlji, Srbiji.
Naša zemlja je oduvek lepša, bolja i plemenitija od vlasti koje su je vodile.
Da nije bilo tako, mi u Srbiji ne bismo živeli ovako, a i vi je ne bi napustali i sad se, po ovoj zimi, smrzavali u Čikagu, gradu koji mi je oduvek bio simpatičan, pa sam ga, tako posebnog, i pomenuo u mojoj mladosti u Radovanu Trećem, pričajuci priču o Džordžu i policajcima grada Čikaga.
Lepo je kad se okupljamo povodom nekog kulturnog događaja a pod krovom Svetog Save, zaštitnika one Srbije koju oduvek želimo da vidimo, ali nam ta Svetosavska Srbija izmiče i, verovatno, nismo je još dostojni.

Dragi prijatelji, želim vam sve najbolje u životu i radu, sa nadom da ćemo se uskoro videti ili u gradu Čikagu, ili u našem toplom Beogradu – ovde je pravo proleće ove zime.

Nismo uspeli da promenimo vlast kako valja, ali smo zato promenili klimu, pa nam je sad život sve topliji.

Uživajte u predstavi,

uz moj srdačan pozdrav!

Dušan Kovačević

Beograd, 20. januara 2014.