O NAMA

Srpsko pozorište “Mira Sremčević” osnovano je 2005 godine. Osnivač je bila Mira Sremčević, veliki ljubitelj i obožavalac pozorišta, nekadašnji član amaterskih pozorišta iz Beograda. Njen saradnik u osnivanju je bila gospodja Ankica Ratarac. Kroz njihovu saradnju i vodjstvo na sceni su ostvarene predstave “Vlast”, “Pokondirena tikva” i “Balkanski kabare bre” za koji je Mira Sremčević napisala tekst. Stremljenja su bila održavanje kulture, srpske pisane i govorne reči kroz zabavljanje publike.

Gospodja Sremčević je za sobom ostavila nekoliko brilijantnih uloga i mnogo lepih sećanja kolega i publike i zato je posle njene prerane smrti 5. aprila 2006 godine pozorište dobilo njeno ime.

U sledećih 5 godina, pod vodjstvom i u režiji gospodje Ratarac, izvedeno je jos desetak predstava i nekoliko kulturnih večeri poezije. U tom periodu Srpsko pozorište Mira Sremčević je gostovalo u nekoliko gradova Amerike i učestvovalo na susretu amaterskih pozorišta SAD i Kanade u Otavi.

Posle gospođe Ratarac, direktor pozorišta i režiser postaje gospodja Slavica Petrović, profesionalni glumac. Gospodja Petrović je pored režije i vodeći glumac pozorišta gde je na užitak publike oživela Nušićevu “Gospodju ministarku” kao i nezaboravnu “Žanku” po tekstu Miroslava Ilića a režirala je popularne “Emigrante” i “Profesionalca”. Pozorište je opet gostovalo u Teksasu i Otavi, Kanada.

Srpsko pozorište Mira Sremčević sačinjava grupa entuzijasta različitih profila i godišta. Svi su volonteri koji svoje dragoceno vreme koriste da bi oživeli nove predstave, u nadi za održanjem i širenjem srpske kulture i srpskog jezika.

Od 13. februara 2015., pozorište je zvanično registrovano u državi Ilinois kao neprofitna organizacija SERBIAN AMERICAN THEATER – MIRA SREMČEVIĆ.
Ovo je jedino zvanično srpsko pozorište u SAD, SRPSKO AMERIČKO POZORIŠTE- MIRA SREMČEVIĆ (u daljem tekstu: “Korporacija”) organizuje i radi isključivo u dobrotvorne, obrazovne, književne i naučne svrhe, u skladu sa §501 (c) (3) Internal Revenue Code 1986 (ili sa odgovarajućom odredbom bilo kog budućeg zakona Internal Revenue Sjedinjenih Država). Preciznije, korporacija je organizovana da se razvija, promoviše i poveća svest o srpskoj kulturi između Srba i drugih zajednica kroz ispoljavanje različitih istorijskih i savremenih umetnosti i književnih oblika , uključujući, ali ne ograničavajući se na pozorište, film, ples, muziku, književnost, fotografiju, kinematografiju, crtanje, slikanje i vajanje, dizajnirana da edukuje i podigne umetnost na novi nivo u javnosti.

The SERBIAN AMERICAN THEATER – MIRA SREMCEVIC (hereinafter the “Corporation”) is organized and operated exclusively for charitable, educational, literary, and scientific purposes, in accordance with §501(c)(3) of the Internal Revenue Code of 1986 (or the corresponding provision of any future United States Internal Revenue law). More specifically, the corporation is organized to develop, promote, and increase awareness of the Serbian culture among Serbians and other communities through the expression of a variety of historic and contemporary art and literary forms, including but not limited to theater, film, dance, music, literature, photography, cinematography, drawing, painting, and sculpting, designed to educate and elevate the arts to a new level in the general public.