Nova sezona

Sa velikim zadovoljstvom i ponosom najavljujemo nove prestave. Tako je za 23. mart predvidjena premijera nove predstave “Emigranti” po čuvenom Mrožekovom tekstu, a sledeći poduhvat je odlična istorijska drama “Žanka”, koju je pisao naš uspešni književnik i dramski pisac Miodrag Ilić.

“Emigranti” je predstava puna tragi-komičnih sitacija, o životu ljudi koji u Ameriku dolaze, iz različitih razloga, u potrazi za boljim životom. Pozorište je uzelo slobodu, pa je tekst adaptiralo i od njega napravilo naše, srpske emigranete. Uloge intektulaca koji zbog neslaganja sa režimom napušta svoju zemlju i čoveka bez zanata koji otadžbinu napušta iz ekonomskih razloga, tumačiće Vlatko Ždrale i Milenko Šišarica u režiji Slavice Petrović, u ulogu inspicijenta i šaptača preuzeće Miša Petković. Muziku će raditi mladi talentovani kompozitor i muzičar Dalibor Tojagić.

Sledeća predstava koju svakako morate pogledati je prestava “Žanka” o najvećoj srpskoj glumici Žanki Stokić, u kojoj se pravi paralela između vremena Branislava Nušića i sadašnjosti. Predstava se bavi pitanjem odnosa umetnika i tekućih političkih procesa, tačnije ugroženost velikog umetnika koga svaka vlast hoće da priveže za sebe i upotrebi u svoje svrhe. Lik čuvene glumice koja je imala 40 godina blistave pozorišne karijere, tumačiće Slavica Petrović, u čijoj će se režiji raditi ova predstava. Ostale likove će tumačiti novi član pozorišta i debitant Vladimir Mulina i dugogodišnji glumac ovog pozorišta Miša Petković. Za muziku i muzičke efekte pobrinuće se, takođe Dalibor Tojagić.

U aprilu mesecu, ljubitelji pozorišta će imati priliku da u Čikagu vide i dve profesionalne predstave i veoma bogat kulturni program sa Kosova. Na sceni Srpskog pozorišta gostovaće prvak Niškog Narodnog pozorišta i profesor glume na Akadeniji za pozorište i film, Dean Cicmilović i prvakinja pozorišta “Srbika”, kao i član Narodnog pozorišta iz Beograda, Jasmina Stojiljković. Ova dva odlična glumca će nam odigrati odličnu komediju “Volim te do smrti” – Antoana Anuia, kao i program koji nam donose sa Kosova, pod nazivom “Kosovo u srcu”, obojenim pesmama, monolozima i običajima sa Kosova, kao i kratkim dokumentarnim filmom “Kad je Gnjilane gorelo” i monografijama. Takodje će odigrati i jednu dečiju predstavu “Rajski vrt”, koju su ove godine igrali u Hramu Svetog Save, na Vračaru, na Badnji dan, a čije se reprize sa velikim nestrpljenjem očekuju u Patrijaršiji u Beogradu.

Biće to još jedna bogata sezona malog Srpskog pozorišta u Čikagu. Za sve one koji ne znaju Srpsko pozorište se nalazi pri Srpsko-Američkom muzeju Sveti sava, na adresi: 448 W. Barry Ave, u Čikagu, a sve bliže informacije mozete pozvati 773.744.0373 ili posetite web sajt pozorišta: www.srpskopozoriste.com