JEDAN NAROD – JEDNA PRIČA – 21. Oktobar 2017

KUPITE KARTE NA VREME:
Subota 21. Oktobar, 19h
Athenaeum Theatre, 2936 N Southport Ave, Chicago, IL, 60657

Posle uspešne predstave “Cer i Kolubara – u slavu ratnika“, čija je premijera bila u maju 2014. godine, u pripremi je nova predstava “Jedan narod – jedna priča“, koja se takodje bavi istorijskom temom.

U predstavi učestvuje oko 50 učesnika, srpsko-američko pozorište “Mira Sremčević“, u svom punom sastavu, folklorni ansambl “Oko sokolovo“ i ženska pevačka grupa “Soko“.

Predstava je zamišljena kao prikaz četiri najznačajnija običaja kod Srba: Božića, slave, svadbe i Uskrsa, kroz različite istorijske epohe. Tokom istorije srpskog naroda, stalno se provlačila jedna priča, kao usud.

Bivajući na raskrsnici puteva i interesa moćnijih, srpski narod je uvek bio na udaru i smetao u ostvarivanju tudjih ciljeva. Po pravilu, ali i simbolično, mete napada bili su upravo običaji, vera i tradicija, kao nosioci suštine jednog naroda.

Iz tih kriznih situacija i ratova, srpski narod nije uspeo da izvuče pouke i kao rezultat toga dolazilo je do novih ugrožavanja i ponavljanja priče.

Predstava ima za cilj da pošalje poruku o neophodnosti sloge i jedinstva srpskog naroda, kroz privrženost veri i poznavanje svojih običaja i tradicije.

Takodje, predstava ima i edukativni karakter, jer obradjuje običaje, koji su neobično bogati i različiti u različitim krajevima Srbije. Upoznaje nas sa tradicionalnim obrednim pevanjem, igrom koja prati običaje i narodnim nošnjama vezanim za njih.

Scenario i režiju potpisuje Milan Andrijanić.

Scenografiju i izradu rekvizita Milenko Šišarica i Ljupko Stefanović, a dizajn plakata Vlatko Ždrale.

Premijera je zakazana za 21. oktobar 2017. godine u 19 časova u Athenaeum theatre-u u Čikagu.

Celokupan prihod sa predstave namenjen je
kupovini nove zgrade za Akademiju Sveti Sava.